UMRO FRANCUSKI SINEAST PHILIPPE DE BROCA

Francuski sineast Philippe de Broca, autor velikih filmskih hitova kao što su "Cartouche" ili "Čovjek iz Rija" s glumcem Jean Paulom Belmondom, umro je u 71. godini, javljaju u nedjelju mediji. L

De Broca, koji zbog lošeg zdravstvenog stanja nije mogao prisustvovati promociji svog posljednjeg filma "Vipere au poing" (Zmija u šaci) što se u kinodvoranama pojavio 6. listopada, snimio je niz zabavnih, popularnih komedija te kostimiranih filmova.

Taj Parižanin iz obitelji industrijalca plemićkog podrijetla, koji je za sebe govorio da se "prije svega voli smijati" te da "život promatra samo s njegove smiješne strane", na neki je način ponovo izmislio pustolovni film.

Počeo je kao asistent Claudea Chabrola i Francoisa Truffauta a uskoro je snimao s najpopularnijim glumcima, kao što su Jean Paul Belmondo (šest filmova), Yves Montand, Philippe Noiret, Catherine Deneuve, Daniel Auteil.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nezaboravan mu je ostao "Cartouche" iz 1961., priča o slavnome banditu kojega je tumačio Belmondo, zatim "Čovjek iz Rija" (1963.), također s Belmondom, te "Čovjek iz Hong Konga".

Bio je jedan od komercijalno najuspješnijih francuskih redatelja 60-ih i 70-ih o čemu svjedoči niz ostvarenja: Šaljivčina, Sedam smrtnih grijeha, vrlo uspješan Uhvati đavola za rep, Nepopravljivi, Belmondo veličanstveni, Policajac prije svega, Ženskar, Ukrali su Jupiterovo bedro, Psy i Afrikanac.

(Hina) xrt ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara