Umro heroj My Laia

Umro heroj My Laia

MY LAI je ime koje je u prošlosti, a pogotovo danas kada se američke oružane snage vole uspoređivati s nacističkim hordama, teško povezati s pojmovima kao što su "junaštvo", pogotovo ako su u pitanju pripadnici tih istih oružanih snaga.

My Lai je selo u negdašnjem Južnom Vijetnamu u kojem su u proljeće 1968. pripadnici američkih oružanih snaga silovali, mučili i masakrirali nekoliko stotina stanovnika. Američke vojne vlasti su nastojali zataškati cijeli slučaj, nastojeći ga prikazati kao veliku pobjedu nad gerilskim Viet Congom, ali su godinu dana kasnije detalji pokolja procurili u javnost, izazvali sveopće zgražanje u svijetu te dali dodatni poticaj protivnicima daljnjeg američkog angažmana u Vijetnamu.

No, Hugh S. Thompson, 62-godišnji pilot helikoptera, koji je jučer preminuo u veteranskoj bolnici u Alexandriji, jedan je od rijetkih sudionika tih događaja koji se imao razloga ponositi svojom ulogom u toj mračnoj epizodi američke vojne povijesti.

16. ožujka 1968., za vrijeme rutinske patrole, Thompson je primijetio kako u selu američki vojnici pucaju po civilima. Za razliku od mnogih koji bi se pravili da nisu vidjeli ništa, Thompson je odlučio reagirati te je prvo spustio helikopter između preživjelih civila i vojnika, a potom zapovijedio članovima svoje posade - Lawrenceu Colburnu i Glennu Andreotti - da stavi vojnike na nišan kako bi ih spriječila da nastave pucati po civilima. Potom je pozvao nekoliko drugih helikoptera da pomognu pri evakuaciji civila na sigurne lokacije.

Thompsonova intervencija je spasila živote nekoliko desetaka civila, uključujući i djecu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za postupak Thompsona, Colburna i Andreotte - koji je poginuo nekoliko tjedana kasnije - javnost je saznala tek 1980-ih. Sva trojica su godine 1998. za svoj postupak primila odlikovanje.

Na tridesetu obljetnicu događaja Thompson i Colburn su posjetili My Lai gdje su se ponovno sreli sa seljacima koje su spasili, kao i njihovim potomcima.

Thompson, koga su ispočetka mnogi u američkoj vojsci i javnosti bili smatrali izdajnikom, tek je postupno dobio status heroja. Pred kraj života je obnašao dužnost savjetnika u ministarstvu veterana države Louisiane, te je predavao vojničku etiku na mornaričkoj akademiji u Annapolisu. Iza sebe je ostavio suprugu i tri sina.

Thompson je preminuo od raka, a Colburn, koji danas vodi tvrtku za proizvodnju medicinskih pomagala u Atlanti, je u Alexandriu došao kako bi uz svog ratnog druga bio u posljednjim trenucima njegovog života.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara