Umro izraelski pisac Ephraim Kishon

Ephraim Kishon, jedan od najpoznatijih i najprevođenijih izraelskih pisaca, umro je u svom domu u Švicarskoj u 80. godini života, objavili su u nedjelju izraelski mediji.

"Izrael je izgubio svog najvećeg humorista, a ja sam izgubio najboljeg prijatelja", izjavio je u izraelskom parlamentu oporbeni vođa Yosef Lapid.

List "Maariv" poziva se na izjavu Kishonova sina Raphaela koji je rekao da je njegov otac u subotu navečer umro od srčanog udara u Švicarskoj, gdje je živio niz godina. Bit će pokopan u Izraelu.

Ephraim Kishon rođen je u Mađarskoj, preživio je nacističke koncentracijske logore i 1949. emigrirao u Izrael, gdje je počeo pisati političke i socijalne satire u izraelskih dnevnim listovima, a kasnije i knjigama koje su poticale zabavu u životima nove židovske države.

U 1960-ima počeo je pisati i režirati izraelske filmove. Film "Salah Shabatu", satirični pogled na život novih imigranata iz Sjeverne Afrike koji se suočavaju s birokracijom i predrasudama u Izraelu, 1964. je nominiran za Oscara.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kishonove knjige prevedene su na 37 svjetskih jezika, a Kishon je zadobio brojne štovatelje u državama njemačkog govornog područja.

Neke od njegovih najpopularnijih knjiga su "Look Back, Mrs Lot" (1960) i "So Sorry We Won!".

"To je zemlja gdje nitko ne očekuje čuda, ali ih svi prihvaćaju zdravo za gotovo", napisao je jednom Kishon o Izraelu.

(Hina) xtr ytr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara