Umro Janko Bobetko

Umro Janko Bobetko

UMIROVLJENI stožerni general Janko Bobetko umro je danas u 11,55 sati u svojoj kući u Zagrebu, priopćio je voditelj Bobetkova liječničkog konzilija dr. Mijo Bergovec.

Neposredni uzrok smrti bilo je zatajenje cirkulacijskog i respiratornog sustava.

Unatoč poduzetim mjerama reanimacije smrt je nastupila u 11,55 sati, kaže se u priopćenju.

Kratka biografija

Janko BOBETKO rođen je 10. siječnja 1919. u selu Crnac u okolici Siska, u Hrvatskoj. Gimnaziju pohađa u Zagrebu, a s uspostavom NDH vraća se u Sisak.

 

Kad je Janko Bobetko imao 22 godine, 11. srpnja 1941.  ustaše su mu pobile obitelj, pa je s Prvim sisačkim partizanskim odredom otišao u šumu Brezovica nadomak Siska. Borio se u partizanskom pokretu otpora od 1941. do 1945. godine.

 

Biva teško ranjen kraj Dravograda u Sloveniji, no preživljava i postaje časnik JNA. Poslije rata je pohađao i završio Vojnu akademiju Jugoslavenske narodne armije.

 

Od načelnika političke uprave ratne mornarice postaje šefom opskrbe tadašnje vojske.

 

Nagli uspon Bobetkove karijere prekida se 1971., nakon Karađorđeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Kada je HDZ pobijedio, odbio je ponuđeno mjesto ministra obrane, na koje je potom imenovan general Martin Špegelj.

 

Domovinski ratni put započinje u Banovini, a nastavlja na južnom bojištu, čiji zapovjednik postaje 10. travnja 1992. godine

 

Umirovljen je 1995.

 

Bobetkov konačni pad započinje 1996. godine, objavom knjige "Sve moje bitke" s preslikama mnogih tajnih dokumenata i vojnih zemljovida.

 

Nakon što je u rujnu prošle godine protiv Bobetka dignuta haaška optužnica, Bobetko izjavljuje: "Ako iz Haaga dođu po mene, živ im u ruke ne idem. Iz kuće me mogu iznijeti samo mrtvog".

 

Bobetko je za sobom ostavio suprugu Magdalenu i tri sina. Neslužbeno se doznaje da će general Bobetko biti pokopan na gradskom groblju u Sisku, a da će se ispraćaj istoga dana, s početkom u 10 sati održati na zagrebačkom groblju Mirogoj.

 Forum
 Životopis

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara