Umro Jaser Arafat

Umro Jaser Arafat

PALESTINSKI predsjednik Jaser Arafat umro je u četvrtak rano ujutro u pariškoj vojnoj bolnici u 75. godini života od nepoznate bolesti, potvrdio je  tajnik palestinskog Predsjedništva Tayeb Abdelrahim na konferenciji za novinare.

Vijest je potvrdio i vojni liječnik Christian Estripeau, rekavši kako je Arafat umro u četvrtak u 3 sata i 30 minuta.

"Arafat... je umro u vojnoj bolnici Percy, Clamart, 11. studenoga 2004. u 3.30 (2.30 po GMT-u)", izjavio je Estripeau, glavni liječnik bolnice u kojoj je umro palestinski predsjednik.

Arafat, koji je u bolnicu nakon naglog pogoršanja zdravstvenog stanja dopremljen iz Ramallaha 29. listopada u utorak je doživio izljev krvi u mozak, nakon što je već bio u komi.

U tijeku su  žurne pripreme za pogrebnu svečanost koja će se održati u Kairu i za pokop na Zapadnoj obali. Arafat će biti pokopan u Ramalli. Arafatova obitelj željela je da bude pokopan u Jeruzalemu, no izraelska vlada to nije dopustila.
 
"Jeruzalem je grad gdje su pokopani židovski kraljevi, a ne arapski terorristi." - izjavio je izraelski ministar pravosuđa Yosef Lapad prošli tjedan komentirajući želju Arafatove obitelji da bude pokopan u Jeruzalemu.

Palestinski ministar zadužen za pregovore Saeb Erakat nada se da će grob u Ramallahi biti samo privremen. "Jednog dana ima ćemo svoju nezavisnu državu s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom." - izjavio je Erakat.

Rudeina: Arafatov ispraćaj u petak u Kairu, pokop u Ramalli

Posljednji ispraćaj Jasera Arafata bit će u petak u Kairu gdje će se u džamiji Fajsal, blizu zračne luke održati vjerski obred za preminulog predsjednika, izjavio je glavni Arafatov savjetnik Nabil Abu Rudeina.

Arafatovi posmrtni ostaci zatim će egipatskim vojnim helikopterom biti prebačeni u Ramallah. Palestinski čelnik bit će pokopan u glavnome stožeru u Mukati u kojemu su ga Izraelci zatočili prije tri godine. Izraelci su se složili s tom odlukom. U priopćenju egipatskog predsjedništva među ostalim se kaže kako će "pogreb biti održan sa svim vojnim počastima".

Ispraćaju u Kairu prisustvovat će mnogi šefovi država i arapski kraljevi te izaslanstvo visokih palestinskih dužnosnika. Drugo palestinsko izaslanstvo prisustvovat će pokopu u Ramallahu.

Egipatske vlasti poduzele su pojačane mjere sigurnosti u zračnoj luci kako bi se zajamčio siguran prijenos Arafatovih posmrtnih ostataka. U toj je zemlji proglašena trodnevna nacionalna žalost. Počast preminulom palestinskom predsjedniku na ispraćaju u Kairu odat će i članovi Arapske lige.

U Palestini s velikom tugom dočekana vijest o Arafatovoj smrti

Palestinci su na vijest o smrti svojeg vođe Jasera Arafata u četvrtak reagirali suzama i odavanjem počasti, najavivši 40-dnevnu žalost.

Palestinske zastave na Arafatovu stožeru u Ramallahu na Zapadnoj obali, pred koji dolaze rijeke ljudi u suzama, spuštene su na pola koplja, a na televiziji se čitaju izvaci iz Kurana s Arafatovom slikom kao pozadinom.

U pojasu Gaze iz džamija odjekuju stihovi iz Kurana, a djeca pale automobilske gume na ulicama, prekrivajući nebo crnim dimom. Pročelja kuća oblijepljena su Arafatovim posterima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mnogi ne mogu vjerovati vijestima o Arafatovoj smrti, pa odlaze pred njegov stožer kako bi se osobno uvjerili da je to ipak istina.

"Zatvorio je oči i stalo je njegovo veliko srce. Otputovao je Bogu, ali je još uvijek s ovim velikim narodom", rekao je Arafatov viši savjetnik Tayeb Abdel Rahim, koji je briznuo u plač u trenutku dok je objavljivao vijest o njegovoj smrti.

Arafat, koji je bio vođa palestinskog naroda četiri desetljeća, umro je u četvrtak rano ujutro u pariškoj vojnoj bolnici, nakon što je tjedan dana proveo u komi.

"Nastavit ćemo tvojim putem", izjavio je Abdel Rahim pred novinarima u Arafatovu stožeru u Ramallahu.

Palestinske militantne skupine Hamas i Islamski džihad, glavni Arafatovi politički protivnici, izrazile su svoju tugu i odale mu počast.

Hamasov glasnogovornik u Gazi Sami Abu Zuhri pozvao je Hamasove pristalice na odaju počasti Aafatu i djelovanje u cilju nacionalnog jedinstva. "Njegovom smo smrću izgubili jedan od velikih simbola i glavnih žarišta borbe i identiteta našeg naroda", izjavio je Zuhri.

Glasnogovornik Islamskog džihada u Gazi Nafez Azzam izjavio je kako "ćemo sa srcima punim vjere u Boga oplakivati predsjednika Jasera Arafata, koji je bio veliki vođa palestinskog naroda".

Na vijest o Arafatovoj smrti Izrael je, u strahu od samoubilačkih napada, odmah reagirao proglašavanjem totalne blokade Zapadne obale, objavio je vojni radio. To znači da Palestinci koji posjeduju radnu dozvolu do ukidanja te mjere nemaju pravo boravka na izraelskom teritoriju. Blokada nije proglašena i za pojas Gaze, jer je to područje ionako trajno izolirano.

CNN/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara