Umro je saudijski prijestolonasljednik Sultan

Umro je saudijski prijestolonasljednik Sultan

Foto: AFP

SAUDIJSKI princ Sultan bin Abdulaziz al Saud je umro, izvijestila je Saudijska televizija. On je bio ministar obrane i zrakoplovstva Saudijske Arabije.

Princ je bio polubrat kralja Abdulaha i prvi nasljednik krune. Bio je u 80-im godinama, a 2004. godine mu je dijagnosticiran rak debelog crijeva. Vjeruje se kako je umro u bolnici u New Yorku.

Princ Sultan je bio jedan od sinova utemeljitelja Saudijske Arabije

Princ Sultan je bio u SAD-u zbog liječničkog tretmana te je u srpnju imao operaciju u New Yorku. Kraljevsko dvor je potvrdio smrt preko priopćenja u kojem su napisali da je umro u subotu ujutro izvan kraljevine od bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Princ Sultan je bio član jedne od najmoćnijih obitelji u Saudijskoj Arabiji i jedan od sinova utemeljitelja države, kralja Abdulaziza, poznatijeg kao Ibn Saud. Bio je sin Saudove najutjecajnije supruge, Hasse bint Ahmad al-Saudiri. Najstariji od sedmero braće iz te loze bio je kralj Fahd, koji je umro 2005. godine te ga je naslijedio njegov polubrat, sadašnji kralj Abdulah.

Čvrsti saveznik SAD-a

Prva funkcija princa Sultana bilo je mjesto guvernera Rijada, a ministar obrane je postao 1963. godine. Bio je na čelu ministarstva kada se modernizirala saudijska vojska sa ugovorima vrijednima milijarde dolara koje su sklopili sa Amerikancima. Saudijska Arabija je jedan od najvećih svjetskih uvoznika oružja.

Sultan je bio uključen i u razvoj državnog zračnog prijevoznika Saudia. Bio je i jedan od najžešćih podržavatelja stvaranja čvršćih veza sa SAD-om nakon napada 11. rujna. Njegov sin, princ Bandar je veleposlanik Saudijske Arabije u SAD-u već više od 20 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara