Umro kipar Mario Merz, dobitnik ugledne japanske nagrade za 2003.

TALIJANSKI kipar Mario Merz, dobitnik nagrade Praemium Imperiale za 2003., koju dodjeljuje Japanska udruga za umjetnost, umro je u nedjelju u Torinu (na sjeveru Italije) u 78. godini, prenijela je agencija ANSA.

Ta je japanska nagrada među najuglednijim umjetničkim nagradama u svijetu.

Mario Merz nagrađen je ove godine za kiparstvo, u društvu s Talijanom Claudiom Abbadom (za glazbu), Britancima Kenom Loachom (za film) i Bridget Riley (za slikarstvo) te Nizozemcem Remom Koolhaasom (za arhitekturu).

Mario Merz primio je nagradu vrijednu 15 milijuna jena (oko 130.000 eura) u listopadu u Tokiju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski kipar, rođen u Milanu 1925., počeo je slikati za Drugog svjetskog rata u zatvoru, kamo je dospio jer je raspačavao protufašističke letke.

Sredinom 1960-ih počeo se baviti kiparstvom, a 1967. je zajedno s drugim umjetnicima utemeljio skupinu Arte Povera, nestrukturirani pokret koji je rabio vrlo skromne materijale iz svakodnevnog života.

Godine 1968. usvojio je motiv iglua koji postaje njegov znak raspoznavanja i otad radi metalne konstrukcije prekrivene komadima gline, voska i ilovače.

Pokret "Arte Povera važan je jer je povezan sa životom. U umjetnosti treba rabiti sve što dolazi iz života i ne treba odbacivati stvari zato što mislimo da se život i umjetnost međusobno isključuju", kazao je Merz.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara