Umro kit koji je zalutao u Temzu

Umro kit koji je zalutao u Temzu

KIT KOJI je u petak doplivao do samog središta Londona umro je unatoč naporima veterinara i pomorskih biologa, koji su ga pokušali vratiti u njegovo prirodno stanište.

Petometarski kit, koji je preko noći postao senzacija doplivavši do same zgrade britanskog parlamenta, umro je u subotu oko 19h.

Veterinari i pomorski biolozi su u subotu ujutro, više od 24 sata nakon što je uočen, pokrenuli akciju spašavanja kita, ali u tome ipak nisu uspjeli.

Rano u subotu ekipa stručnjaka ušla je u rijeku i osigurala kita. Uslijedio je veterinarski pregled, a potom je na dopremljena teglenica na koju je kit prebačen kranom.

Veterinari i biolozi namjeravali su kita pustiti u more na ušću Temze, ali prije toga bili su nužni pregledi kako bi se utvrdilo zdravstveno stanje velikog morskog sisavca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručnjaci su tijekom popodneva upozoravali da je kit "umoran i dezorijentiran", te kako "priča možda neće imati sretan završetak".

Stručnjaci su prije upozorili da boravak u plitkoj rijeci za kita može biti poguban upravo zbog opasnosti od nasukavanja, a u slatkoj riječnoj vodi nema ni hrane na koju je navikao.

Kit je posljednji put u Temzi viđen 1913. godine.

Index.hr/BBC

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara