Umro Nobelovac Jose Saramago

Tekst: J.D.
Foto: AFP


JOSE Saramago, prvi pisac na portugalskom jeziku koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost, umro je danas u 87. godini života nakon duge bolesti na Lanzaroteu, jednom od Kanarskih otoka.

"Pisac je umro u društvu dvoje obitelji i mirno i spokojno se oprostio", javila je Fondacija Jose Saramago. Portugalski premijer Jose Socrates rekao je da je Saramago bio "jedna od velikih ličnosti naše figure čiji nestanak je tu kulturu osiromašio".

Mnogi ga voljeli, neki mrzili

Saramaga su mnogi voljeli, ali je svojim oštrim i nepokolebljivim stavovima mnogima stao na žulj. Cijeloga je života bio žestoki podržavatelj komunizma, a posebno mu je smetala religija i Katolička crkva. Na Kanarsko otočje preselio se 1992. godine, nakon svađe s portugalskim vlastima, a Nobelovu nagradu dobio je 1998.

Rođen je 16. studenoga 1922. godine u gradu Azinhaga blizu Lisabona. Odrastao je u glavnom gradu, u siromašnoj obitelji, pa nikad nije završio fakultet. Obrazovao se samostalno, istodobno radeći u metalnoj industriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dug uspon do zvijezda

Prvi roman, "Terra do Pecado" ili "Zemlja grijeha", objavio je 1947. godine. Priča o moralnoj krizi seljaka nikad nije zaživjela kod publike, ali je dobio dovoljno priznanja da mu ponude posao u književnom časopisu. Sljedećih 18 godina objavio je samo nekoliko putopisnih knjiga i zbirki poezije.

Tek se 1974. godine, nakon što je u vojnom udaru srušena četiri desetljeća duga diktatura Antonia Salazara, vratio književnosti, a međunarodnu slavu počeo je stjecati 80-ih godina, kad se posvetio religijskim temama i odnosu između racionalnog jedinca i kolektivističke religije. Čak je napisao i knjigu "Evanđelje po Isusu Kristu", u kojoj je Isusa prikazao kako živi s Marijom Magdalenom i podupire vlastito raspeće.

Zbog te, ali i knjige "Memorial do Convento" sukobio se s državnim tajnikom za kulturu, Antonijem Sousom Larom i u 90-ima se odselio iz države. 

Volio je provocirati

Otkad je stekao međunarodnu slavu, njegova su djela prodana u milijunima primjeraka, prevedena na 20 jezika, a dobio je bezbrojne nagrade. Ipak, najviše od svega volio je provocirati. Prije nekoliko godina je razbjesnio Izrael jer je njihovu vojnu kampanju u palestinskoj Zapadnoj Obali usporedio s Auschwitzom. Također, razjario je talijanskog premijera Berlusconija kad je za njega rekao "ova stvar, ova bolest, ovaj virus prijeti postati uzrokom moralne smrti Verdijeve domovine" te može "izazvati začepljenje vena i uništavanje srca jedne od najbogatijih europskih kultura". 

Kad je objavljivao zadnju knjigu, "Kain", javno je ustvrdio da je Biblija "priručnik lošega morala" i "katalog okrutnosti i najgorih ljudskih osobina". "O Svetoj knjizi mogu reći ovo: pročitajte Bibliju i izgubit ćete vjeru", rekao je tada, izazvavši žustru reakciju Crkve.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara