Umro novinar Drago Flego

U ZAGREBAČKOJ bolnici na Jordanovcu sinoć je preminuo dugogodišnji predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND), poznati hrvatski novinar te višegodišnji reporter i urednik Hrvatske televizije (HTV) i drugih medija Drago Flego, doznaje se u HND-u.

Rođen je 1942. u Zagrebu, gdje se i školovao te 1976. završio Fakultet političkih znanosti.

Novinarstvom se počeo baviti 1961. Od 1961. do 1964. suradnik je i urednik "Studentskog lista", od 1965. stalno je zaposlen na tadašnjem Radio-Zagrebu kao suradnik i reporter, od 1968. do 1993. radi u Informativnom programu tadašnje Televizije Zagreb, a kasnije Hrvatske televizije (HTV) kao suradnik, reporter, komentator i urednik, prateći unutarnjopolitička i gospodarska zbivanja. Bio je urednik Informativne, Privredne redakcije i Redakcije aktualiteta u Dokumentarnom programu.

Također, uz ostalo, od 1989. predvodi ekipu koja na tadašnjoj TV Zagreb pokreće Treći program.

Početkom Domovinskog rata je u HTV-ovoj ekipi koja razrađuje elemente rada i programa u novim uvjetima ("Za slobodu".)

Tijekom 1991. Drago Flego ravna radom ekipe koja priprema i realizira sve emisije vijesti, osim TV Dnevnika, uvodi u program emisije na stranim jezicima i programski usklađuje rad ratnih reportera sve do umirovljenja na HTV-u godine 1993.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

I nakon toga bio je angažiran u novinarstvu.

Radi na pripremama projekata za lokalne televizije - "NTV", televizije Županije posavske u BiH, godine 1994. radi kao dopisnik Danskog radija iz Zagreba, a od 1996. do 1998. kao glavni producent TV serije "Sudnica" te glavni producent u producentskoj kući "Mreža". Godine 1999. i 2000. programski je savjetnik na "Kanalu RI" u Rijeci.

Od 1988. do 1991. Drago Flego obnašao je dužnost predsjednika Društva novinara Hrvatske. U tom je razdoblju društvo izašlo iz Saveza novinara Jugoslavije, donesena su pravila o ponašanju novinara na prvim demokratskim izborima, prihvaćeni su dokumenti kojima Društvo novinara Hrvatske postaje izvanstranačka organizacija, donesen je Statut HND-a, a zatim Statut Sindikata novinara Hrvatske.

U tom razdoblju novinskoj udruzi vraćeno je izvorno ime Hrvatsko novinarsko društvo, a Novinarski dom "vraćen" je novinarima.

Godine 2001. Drago Flego dobitnik je priznanja HND-a "Milan Grlović" za doprinos u radu HND-a i ugledu profesije.

Dan pokopa Drage Flege bit će objavljen naknadno.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara