Umro novinar i lektor Božo Stančić

NOVINAR, lektor, redaktor, prevoditelj i pjesnik Božidar Božo Stančić preminuo je jučer u Zagrebu u 80. godini, priopćeno je danas iz Hrvatskog novinarskog društva.

Rođen je 15. travnja 1925. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, Klasičnu gimnaziju. Studirao je na Filozofskom fakultetu.

Proveo je 20 godina u novinskoj kući "Vjesnik" gdje je kao korektor, redaktor, lektor i prevoditelj radio u "Vjesniku", "Večernjem listu", "Izboru", VUS-u. Bio je prevoditelj romana u nastavcima i pisac feljtona za "Vjesnik" od 1963. do 1983, a pisao je i tekstove za emisije "Dogodilo se na današnji dan" od 1968. do 1974. na Prvom programu Radija Zagreb.

Surađivao je i u časopisu Gospodarski list, Školskim novinama, listu ZET-a i Končarevac, Hrvatskom umirovljeničkom listu , "Novinaru", glasilu Hrvatskog novinarskog društva, i drugima.

Pjesme je objavljivao u "Vjesniku", "Književnim novinama", "Novinama mladih", "Mladosti", sarajevskom "Životu". Godine 1955. izdao je zbirku lirskih pjesama "Nemiri" u izdanju Književnog društva Razvitak. Bio je urednik časopisa "Koraci", u kojemu je objavljivao pjesme i kritičke osvrte. Pjesme za djecu objavljuje od 1961. godine u časopisima "Pionir", SMIB, "Modra lasta", Radost i na Radiju Zagreb i Sarajevo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1994. izdao je zbirku lirskih minijatura "Rečeno za dvoje", koju je dizajnirala Tijana Đurđević, a kritika ju je pozitivno ocijenila.

Od 1993. do 1996. bio je urednik emisije za hrvatski jezik na Radiju Samobor.

Datum pokopa bit će objavljen naknadno.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara