Umro novinar i publicist Carl Gustaf Stroehm

NAKON kratke i teške bolesti jučer je u Beču umro njemački novinar i publicist, veliki prijatelj Hrvatske, dr. Carl Gustaf Stroehm.

Vijest o smrti Carla Gustafa Stroehma potvrdila je danas Hini njegova žena, koja je pritom rekla: "Volio je Hrvatsku".

Stroehm je rođen 8. ožujka 1930. u Talinu, svršetak Drugoga svjetskog rata dočekao je kao izbjeglica u Bavarskoj, gdje je maturirao. U Tuebingenu je studirao i doktorirao s temom o Ruskom građanskom ratu. Postidiplomski studij pohađao je na Harvardu. Radio je kao urednik na radijskoj postaji Deutsche Welle. Bio je komentator i dopisnik Die Welta za istočnu i jugoistočnu Europu.

Prvi put je doputovao na područje bivše Jugoslavije 1954. i upoznao hrvatsko pitanje.

U početku agresije na Hrvatsku doputovao je u Zagreb, gdje je živio s obitelji gotovo jedno desetljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Od 1992. bio je stalni kolumnist Večernjeg lista, pisao je za hrvatski politički tjednik Glasnik i Vjesnik, radio reportaže i bio politički komentator na HTV.

Posljednjih godina objavljivao je svoju stalnu kolumnu u Hrvatskom slovu te povremeno pisao za tjednik Fokus.

Posljednji broj Hrvatskoga slova objavio je njegovu kratku kolumnu "Neovisnost treba cijeniti i čuvati".

Stroehm je pronosio istinu o Hrvatskoj, tumačeći Europi da je hrvatski narod jedan od najstarijih europskih naroda, koji ima pravo na svoju slobodu, državu i demokraciju.

Objavio je više knjiga, među kojima na hrvatskom jeziku "Što sam rekao Hrvatima" (1994.) u kojoj su sabrani njegovi komentari objavljeni tijekom 1993. i 1994. u zagrebačkom dnevniku Večernjem listu.

Hrvatski predsjednik Franjo Tuđman odlikovao je 1995. Carla Gustafa Stroehma Ordenom Danice Hrvatske za njegov novinarski rad i doprinos promicanju ugleda i priznavanju demokratske Republike Hrvatske u svijetu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara