Umro predsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata

PREDSJEDNIK Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Zayed bin Sultan al-Nahayan umro je u utorak nakon duge bolesti, priopćila je državna televizija UAE-a.

Šeik Zayed bin Sultan al-Nahayan bio je u ranim devedesetim godinama. "Kraljevska kuća objavljuje arapskim i islamskim zemljama i ostatku svijeta da je utorak navečer umro vođa nacije šeik Zayed", prenijela je televizija u Abu Dhabiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po ustavu Ujedinjenih Arapskih Emirata, dopredsjednik i predsjednik vlade šeik Maktoum bin Rašid al-Maktoum, vladar Dubaija, preuzet će predsjedničke dužnosti dok federalno vijeće vladara sedam emirata, koje se treba sastati u roku od trideset dana, ne izabere novog predsjednika.

Princ Abu Dhabija šeik Khalifa bin Zayed al-Nahayan, sin šeika Zayeda, automatski će preuzeti vladanje prijestolnicom zemlje. Službeni izvori očekuju da će vijeće izabrati Khalifa bin Zayeda al-Nahayana i za sljedećeg predsjednika. Državni dužnosnici još nisu priopćili pojedinosti o smrti šeika Zayeda i njegovom pogrebu. Šeik Zayed u posljednje se vrijeme nije pojavljivao u javnosti a posljednja izvješća govorila su o pogoršanju njegovog zdravstvenog stanja.

Šeik Zayed je vodio Ujedinjene Arapske Emirate od njihovog stvaranja 1971. godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara