Umro prof. dr. Zvonimir Jelinović

DR. ZVONIMIR JELINOVIĆ, vojni inženjer, ekonomist i sveučilišni profesor, umro je 21. kolovoza u Zagrebu, izvijestio je danas njegov prijatelj dr. Hrvoje Šošić.

Prof. dr. Zvonimir Jelinović rođen je u Travniku u Bosni i Hercegovini 19. veljače 1916. Završio je Inženjersku vojnu akademiju u Beogradu 1938., a na Pravnome fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1949. Doktorirao je 1954. na Ekonomskome fakultetu u Zagrebu, gdje je radio do umirovljenja 1986., kada je dobio i Republičku nagradu za životno djelo.

Zauzimao se za razvoj prometa i pomorstva u Hrvatskoj te za racionalnu i efikasnu prometnu politiku.

Prof. dr. Jelinović pokopan je 26. kolovoza. Opraštajući se od njega na zagrebačkom groblju Mirogoj, dr. Šošić je rekao kako je riječ o "posljednjem iz plejade slavnih profesora gospodarstva i prometa" na zagrebačkom Sveučilištu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zadnji ste hrvatski univerzalni intelektualac koji je predavao čitavu lepezu predmeta postavljajući same temelje novih znanstvenih disciplina i razvijajući njihove sadržaje".

Prof. dr. Jelinović objavio je više monografija i udžbenika te velik broj članaka i rasprava u kojima se bavio ekonomsko-prometno-eksploatacijsko-organizacijskim i tehnološkim istraživanjima.

Među glavnim djelima koje je napisao je "Borba za jadranske pruge i njeni ekonomski ciljevi" iz 1957., nastavljajući, kako kaže dr. Šošić, borbu svojih prethodnika "za hrvatsku jadransku orijentaciju".

Godinama je bio gostujući profesor na poznatim američkim i europskim sveučilištima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara