Umro profesor Radovan Ivančević

POVJESNIČAR umjetnosti prof. dr. Radovan Ivančević umro je sinoć u zagrebačkoj bolnici Sestara milosrdnica u svojoj 73. godini, priopćeno je danas iz Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.

Prof.dr. Radovan Ivančević bio je redovni profesor na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, gdje je predavao nacionalnu srednjovjekovnu umjetnost i renesansu te ikonografiju. Uz to na Arhitektonskom fakultetu predavao je dizajn i vizualne komunikacije, te vizualnu kulturu na Akademiji dramskih umjetnosti.

Autor je dvjestotinjak znanstvenih studija o hrvatskoj srednjovjekovnoj i renesansnoj umjetnosti, o modernoj arhitekturi, zaštiti ambijenata i starih urbanih cjelina, o ikonologiji i vizualnim komunikacijama.

Objavio je i više knjiga, među kojima posebno mjesto zauzima "Umjetničko blago Hrvatske", koje je doživjelo nekoliko izdanja i prevedeno je na više jezika. Prošle godine izašla mu je i druga knjiga "Za Zagreb (suprotiva mnogima)" za koju je dobio Nagradu grada Zagreba te Nagradu "Ivan Filipović."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof. Ivančević se borio za afirmaciju hrvatske kulturne baštine u svijetu i u velikoj je mjeri zaslužan da je šibenska Katedrala uvrštena na Unescovu listu svjetske baštine.

Autor je i niza scenarija i TV-filmova o hrvatskoj likovnoj baštini.

Prof. Ivančević je godinama bio i predsjednik Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske.

Rođen je 13. veljače 1931. u Banjoj Luci. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je diplomirao 1955., a doktorirao 1965. s tezom o gotičkoj arhitekturi Istre.

Foto: Miroslav Mikota

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara