Umro rob osječkih policajaca

BRANKO MARKAN, prvi rob moderne Hrvatske, kako ga se nazivalo u kuloarima, umro je u 53. godini života. Poznat po sudskom slučaju u kojem je optužio policajce Dubravka Jezerčića i Tomislava Mikulića za zatočenje i ropstvo, Markan se trebao ovaj tjedan odazvati na novo, treće suđenje njegovim tamničarima.

Bivši načelnik PU osječko-baranjske Jezerčić (50) i umirovljeni policajac Mikulić (32) dva su puta suđeni po optužnici da su od rujna 1997. godine do svibnja 1998. godine u zatočeništvu držali Markana koji je dio svojeg ropstva izdržavao u jednoj staroj kontejner-kućici površine oko 2 metra kvadratna u Tenji.

Podsjetimo, nevolje za nesretnog Markana su započele još u rujnu 1996. godine kada su ga, prema optužnici, Jezerčić i Mikulić iznudom i prijevarom prisilili da im prepiše svoje zemljište, na kojem je Jezerčić kasnije otvorio restoran Grand. Nakon toga, Mikulić je Markana prisilio na potpisivanje ugovora o doživotnom uzdržavanju s njegovom suprugom Marijom Mikulić.

Međutim, Markanovo uzdržavanje, uvjetno rečeno, bilo je sve drugo samo ne uzdržavanje. Mikulić ga je najprije prisilio da živi u garsonijeri od 25 kvadrata, da bi ga nakon nekog vremena preselio u limeni kontejner u Tenji, piše Jutarnji list. Osim uvjeta nedostojnih života, Mikulić je Markana prisiljavao na neplaćeni teški fizički rad za njega i njegove prijatelje.

Inače, na prethodnim suđenjima Jezerčić i Mikulić su bili osuđivani. Nepravomoćnom presudom Jezerčić je osuđen na kaznu zatvora od dvanaest mjeseci, a Mikulić na 2 godine i deset mjeseci. Kako je riječ o nepravomoćnoj presudi i kaznama zatvora koje su manje od pet godina, obojici je pritvor ukinut te su pušteni na slobodu do pravomoćnosti presude koja nikad nije postala pravomoćnom.

Novo, treće suđenje "prljavim" policajcima trebalo bi započeti u četvrtak, međutim, budući da je žrtva preminula, pitanje je ima li uopće smisla provoditi sudski postupak nad ljudima "iznad zakona".

Markan je posljednjih godina bolovao od tuberkuloze, a budući da je ostao bez nepokretne imovine povremeno je boravio u Caritasovom domu Sv. Vinka u Osijeku.

Foto: Novi list

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara