Umro skladatelj Michael Kamen, višestruki dobitnik Grammyja

MICHAEL KAMEN, dobitnik nagrada Grammy i dviju nominacija za Oscara, glazbenik koji je stopio hardrock zvukove s klasičnim stylingom na albumima Pink Floyda i skladatelj glazbe za filmove "Smrtonosno oružje" i "Umri muški" preminuo je u 55. godini života.

Kamen je preminuo u svojem domu u Londonu od srčanog udara, izjavio je njegov agent za odnose s javnošću Jeff Sanderson.

Kamen je surađivao s čitavim nizom umjetnika - od Londonske filharmonije do Aerosmitha, Metallice i jazz saksofonista Davida Sanborna.

Iako je bio klasično obrazovan i studirao obou na newyorškoj Julliard školi, zbog duge i kovrčave kose i brade izgledao je prije kao giratist u heavy metal bendu nego kao dirigent.

Bio je poznat upravo po takvom kombiniranju dvaju različitih senzibiliteta. Njegova najpoznatija suradnja je ona na orkestralnim aranžmanima za album Pink Floyda "The Wall" iz 1979. godine. Također je surađivao s bendom na albumima "The Final Cut" i "The Divison Bell".

Kamen je posljednji put osvojio Grammy nagradu 2001. godine kad ju je podijelio s Metallicom za najbolju rock instrumentalnu izvedbu pjesme "The Call of Ktulu", dirigirajući Simfonijskim orkestrom iz San Francisaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osvojio je Grammy nagradu i 1996. godine za najbolji instrumentalni aranžman za "An American Symphony", iz filma s Richardom Dreyfussom "Opus gospodina Hollanda".

Svoju prvu Grammy nagradu osvojio je 1992. godine za najbolju pop instrumentalnu izvedbu glazbene teme u filmu "Robin Hood: princ lopova".

U filmu "Opus gospodina Hollanda" Dreyfuss je portretirao strastvenog učitelja koji je žrtvovao svoje ambicije kako bi potaknuo maštu svojih učenika u glazbi. Inspiriran filmom Kamen je osnovao Zakladu "Opusa gospodina Hollanda" 1997. koja sakuplja novac za kupnju instrumenata djeci.

Kamen je surađivao s Bryanom Adamsom na pjesmi "Everything I Do I Do It For You" u filmu "Robin Hood: princ lopova" i "Have You Ever Really Loved Woman" u filmu "Don Juan DeMarco". Nominiran je za Oscara za suautorstvo na obje pjesme.

Njegova je suradnja obuhvaćala razne pop, jazz i rock zvijezde poput Roda Stewarta, Stinga, Davida Bowieja i Erica Claptona.

Rođen je u New Yorku 1948. godine. Klavir je počeo učiti s dvije godine, a kasnije i gitaru, klarinet i obou.

Svirao je u folk-blues bendu za vrijeme studija oboe na Julliardu, a kasnije je eksperimentirao s technom, diskom i rockom, istodobno skladajući klasičnu glazbu za balet.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara