Umro slikar Miroslav Šutej

AKADEMIK Miroslav Šutej, ugledni hrvatski slikar i grafičar te dugogodišnji profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, umro je jutros nakon duge bolesti u Specijalnoj bolnici za kardiovaskularnu kirurgiju i kardiologiju "Magdaleni" u Krapinskim Toplicama, potvrđeno je u bolnici.

Šutej je rođen 1936. u Dugoj Resi. Školovao se na Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, a zatim studirao slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti (ALU). Bio je surdnik u Majstorskoj radionici Krste Hegedušića, a od 1970. profesor na ALU-u.

Likovna kritika ističe da je Šutej bio crtač i grafičar, čija su djela eksperimentalna, istraživačka, samostalna i autentična. Bio je tragač za neotkrivenim, nepoznatim prostorima sa strašću da mimo konvencija i kanona, trendova i stilskih formacija opstane u otvorenim prostorima mašte i duha. Slijedeći zakonitosti poteza, ostvario je začuđujuće mnogobrojne mogućnosti varijacija - jednoga oblika detalja i kompozicijskih cjelina.

U brojnim crtežima, kolažima i objektima Šutej je očuvao vlastit integritet, ali se istodobno našao u središtu aktualnosti koje su se javljale u područjima likovne umjetnosti.

Likovna kritika napominje da se, kada je u pitanju Šutejevo djelo, ne mogu zanemariti kulturne konstante sredine u kojoj se Šutej pojavio i koje su sastavni dio njegova umjetničkog jezika.

Od njegove vrlo zapažene rane grafike "Bombardiranje očnog živca" može se pratiti Šutejev opus, ispunjen novim originalnim kompozicijama mobilnoga karaktera u kojima se osjeća sklonost iracionalnom i nestvarnom, kao i optičkoj fantastici.

O Šutejevu djelu pisali su vodeći hrvatski i inozemni likovni kritičari.

Šutej je priredio velik broj samostalnih izložaba, dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Na zagrebačkom groblju Mirogoju postavljen je njegov Spomen-križ za sve poginule u Domovinskom ratu. Šutejevi radovi nalaze se u vodećim svjetskim muzejima i galerijama.

Posljednju retrospektivnu izložbu priredio je u Kabinetu grafike HAZU-a i u Domu hrvatskih likovnih umjetnika 1996.

Sućut predsjednika Mesića

"Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti gospodina Miroslava Šuteja, iznimnog slikara i grafičara, dugogodišnjeg profesora na zagrebačkoj Akademiji, umjetnika koji je ostavio dubok trag u hrvatskoj likovnoj umjetnosti dvadesetog stoljeća. Svojim hrabrim i upornim eksperimentiranjem, u traganju za novim prostorima pomičući granice modernog hrvatskog slikarstva stvorio je djela koja su sve nas uvlačila u njegov svijet mašte i duha", stoji u brzojavu sućuti predsjednika Mesića.

I premijer Sanader izrazio je sućut obitelji Šutej

"Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti akademika Miroslava Šuteja. U ovim izuzetno bolnim trenucima za Vašu obitelj primite izraze najdublje sućuti, u ime Vlade Republike Hrvatske, i moje osobno. Akademika Šuteja pamtit ćemo po izuzetnom doprinosu hrvatskoj likovnoj umjetnosti, kroz brojna ostvarenja poznata i priznata kako u Hrvatskoj, tako i u cijelome svijetu. Upravo kroz svoju bogatu ostavštinu, ostat će zauvijek zapamćen", stoji u brzojavu sućuti premijera Sanadera obitelji Šutej.

Biškupić: Napustio nas priznat umjetnik i pedagog

Napomenuvši kako je s tugom primio vijest o srmti dragog prijatelja i jednog od velikana hrvatske likovne umjetnosti 20. stoljeća, ministar kulture Božo Biškupić u brzojavu sućuti navodi kako nas je napustio priznat umjetnik i pedagog - duhovni kroničar vremena - kako su ga znali nazvati, spreman uvijek na nove likovne senzacije, čovjek koji je uvijek napravio iskorak u likovnosti prije svih ostalih.

"Takva ćemo ga i pamtiti, zaigrana i spremna na izazov baš kao što nam je to pokazao i svojom posljednjom izložbom Prekrivene oči. Pred radovima koje nam je ostavio mi ćemo njemu u sjećanje stoga uvijek otvoriti oči i zagledati se u dubinu njegovih poruka", stoji u brzojavu sućuti ministra Biškupića.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara