Umro slikar Zlatko Prica


´AKADEMIK Zlatko Prica, istaknuti hrvatski slikar i grafičar, umro je rano jutros u Bolnici na Sušaku, gdje se liječio od 18. veljače´, rečeno je u Bolnici.

Rođen je 1916. u Pečuhu, a odrastao je i školovao se u Zagrebu gdje je diplomirao (1940.) na Umjetničkoj akademiji u klasi O. Mujadžića i zatim specijalizirao kod Ljube Babića.

Za izvanrednog člana HAZU-a akademik Prica izabran je 1981., a za redovitoga 1988.

Prica je prvi put samostalno izlagao 1941. u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu, pokazavši svoj otvoreni kolorizam, pogotovu u motivima iz Makedonije.

Francusku stipendiju nije mogo realizirati, jer je buknuo Drugi svjetski rat i Prica je interniran u logor ´Danica´.

Kao zatvorenik skicirao je i crtao dojmove iz logora. Nakon pola godine pušten je iz logora te se sklonio u Samobor, a 1943. priključio se partizanima u Žumberku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najpoznatije ostvarenje u tom razdoblju vrlo su ekspresivne grafike Zlatka Price i Ede Murtića kojima su ilustrirani stihovi poeme ´Jama´ Ivana Gorana Kovačića.

Ciklus slika iz partizanske borbe izložio je na Prvoj izložbi umjetnika partizana 1944. u Splitu. Nakon rata Prica radi tematske slike i nastavlja svoj slikarski i grafički rad.

Godina 1952. važna je u slikarskom razvoju Zlatka Price, jer u Indiji na nj snažno utječu staroindijske freske.

Mnogobrojni crteži i nekoliko grafičkih mapa visoke umjetničke kvalitete upotpunjuju cjelovitost njegova opusa. Sudjelovao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Zlatko Prica 1981. dobio je nagradu ´Vladimir Nazor´ za životno djelo.

´Pokop Zlatka Price bit će 11. ožujka u 15 sati na Gradskom groblju u Samoboru´, izvijestilo je samoborsko Gradsko poglavarstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara