UMRO TALIJANSKI TENOR FRANCO CORELLI

Talijanski tenor Franco Corelli umro je u srijedu navečer u 82. godini u milanskoj bolnici, priopćila je u četvrtak rodbina, žaleći što je veliki talijanski pjevač zadnje dane proveo zaboravljen. L

Franco Corelli, rođen u Anconi 8. travnja 1921. i oženjen pjevačicom Lorettom Di Lelio, počeo je pjevati slučajno, na nagovor prijatelja i rođaka koji su bili zaljubljeni u operu i okupljali su se u dvorani Teatra delle Muse u tom lučkom gradu na obali Jadranskoga mora.

Bio je među najvećim izvođačima talijanskih skladatelja i nastupao je na glavnim svjetskim pozornicama, kao što su milanska Scala i newyorški Metropolitan.

Pratio je najveće operne dive toga doba, Mariju Callas, Mariju Canigliu, Renatu Tebaldi, Leontyne Price, Birgit Nilsson, Elizabeth Schwartzkopf i Joan Sutherland.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Farnco Corelli završio je karijeru 1976. operom La Boheme u Torre del Lagu. Zatim je 1980. imao nekoliko koncerata u Sjedinjenim Državama, nakon kojih se zauvijek povukao.

"Nažalost, dogodilo se ono čega smo se plašili: bio je bolestan već neko vrijeme pa su osamljenost u Milanu i ravnodušnost njegova rodnog grada zacijelo pogoršali njegovo zdravstveno stanje", požalio se njegov rođak Marco Gnocchini, savjetnik u gradskoj upravi Ancone.

Gnocchini je dodao kako je pokušavao pomoći Francu Corelliju da se vrati u bolnicu u svojem rodnom gradu, nakon liječenja u kolovozu u Milanu, ali nije naišao na razumijevanje.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara