Umro ugledni fizičar James Van Allen

SVEUČILIŠTE u Iowi je izvijestilo javnost da je u srijedu u 92. godini života preminuo James Van Allen, ugledni američki fizičar i jedna od najvažnijih ličnosti u svemirskoj utrci sredinom prošlog stoljeća.

James Van Allen se rodio 1914. godine u Mount Pleasantu u Iowi, a od ranih dana se zanimao za istraživanje atmosfere. Još prije početka svemirske utrke Van Allen se u tu svrhu koristio raketama. One su u visoke slojeve atmosfere nosile specijalne balone s znanstvenim instrumentima.

Po Van Allenu su kasnije prozvani Van Allenovi pojasi radijacije koji se nalaze oko Zemlje, a koji su otkriveni za vrijeme svemirske utrke.

Van Allen je poznat i kao tvorac "Explorer 1", prvog američkog satelita, kojim se 1958. odgovorilo na sovjetski "Sputnjik" lansiran godinu dana ranije.

Van Allen je kasnije sudjelovao u programima svemirskih istraživačkih sondi kao što su "Mariner", "Pioneer", "Voyager", "Galileo" i "Cassini". Bio je poznat i kao jedan od najžešćih protivnika slanja letjelica s ljudskom posadom.

On je naime držao da poteškoće koje izaziva održavanje života u svemirskim uvjetima jednostavno nisu vrijedne nikakvih znanstvenih i drugih saznanja koje bi, po njegovom mišljenju, bolje pribavile automatske robotske sonde.

Van Allen je iza sebe ostavio suprugu, petoro djece i sedmoro unučadi.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara