Umro ugledni glumac Bruno Kirby

U UTORAK je objavljeno da je u ponedjeljak u 58. godini života od posljedica leukemije preminuo Bruno Kirby, jedan od najuglednijih američkih karakternih glumaca.

Bruno Kirby je rođen kao Bruno Giovanni Quidacollu Jr. Filmsku karijeru je otpočeo 1971. godine nastupom u relativno nepoznatom filmu "The Young Graduates", a prvu zapaženu ulogu imao u Coppolinom "Kumu 2", gdje je glumio mladog Clemenzu, prijatelja i suradnika don Vita Corleonea, kojeg je tada tumačio Robert de Niro.

Ta je uloga pomogla da se Kirby nametne kao jedan od vodećih italoameričkih karakternih glumaca u Hollywoodu, specijaliziranog za uloge malih ali prkosnih ljudi s njujorških ulica.

Neke od najpopularnijih Kirbyjevih uloga su vezane uz komedije kao što su "Dobro jutro Vijetname", "Kad je Harry sreo Sally" i "Gradski kauboji", a među njima se posebno ističe kultni rock "mockumentary" "This Is Spinal Tap", gdje je Kirby maestralno odigrao ulogu taksista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto kao i lik kojeg je tada glumio, Kirby je bio veliki poklonik glazbe Franka Sinatre.

Kirby je, s druge strane, svoj talent koristio i za ozbiljnije dramske uloge, poput onih u filmovima "Dnevnik košarkaša", "Vrijeme osvete" i "Donnie Brasco". Kirby, čiji je jedan od posljednjih nastupa bio u popularnoj HBO-ovoj TV-seriji "Entourage", je iza sebe ostavio suprugu Lynn Sellers, s kojom se oženio 2004. godine.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara