Umro veliki holivudski glumac Richard Widmark

Umro veliki holivudski glumac Richard Widmark

PREKJUČER je u 94. godini preminuo Richard Widmark, jedan od posljednjih velikih glumaca klasičnog Hollywooda.

Widmark je filmofilima najpoznatiji po ulozi psihopatskog gangstera Tommyja Udoa u klasičnom film noireu "Poljubac smrti" iz 1947. godine. Widmarkova inkarnacija čistog zla na velikom ekranu je ostavila snažan dojam na njegove suvremenike te mu dobavila "Zlatni globus", ali u mnogo čemu odredila buduću karijeru.

Tako je Widmark s vremenom počeo dobivati glavne uloge i tumačiti pozitivce, ali su oni gotovo u pravilu bili "problematične" osobe, izmučene alkoholom ili ratnim frustracijama. Kasnije, kada se s godinama "prešaltao" na sporedne uloge, specijalnost su mu bili predsjednici, visoki časnici i druge osobe od autoriteta, gotovo u pravilu prikazani kao beskrupulozni karijeristi ili mentalno nestabilne osobe.

U stvarnosti je Widmark bio sušta suprotnost likovima koje je tumačio. Rodio se 26. prosinca 1914. godine u gradu Sunrise Township u Illinoisu. Nakon toga je diplomirao koledž Lake Forest, gdje se zainteresirao za glumu, a poslije diplome je i predavao studentima. Godine 1938. je došao u New York gdje se zaposlio kao glumac u radio-dramama, a povremeno je nastupao na kazalištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako etabliran kao radijski glumac, Widmark 1947. godine umalo nije ostao bez uloge u "Poljupcu smrti". Režiser Henry Hathaway je smatrao da izgleda previše "intelektualno", pa je morao intervenirati Daryl F. Zanuck, šef studija "20th Century Fox", koji je u njemu pronašao pravu stvar.Koliko je Zanuck bio u pravu, svjedoči i činjenica da su Widmarkov lik i manire iz tog filma počeli oponašati mnogi stvarni američki gangsteri, uključujući i neke znamenite mafijaše.

Iako je nastupio u brojnim holivudskim filmovima i bio jedan od najuglednijih američkih glumaca, Widmark je prezirao Hollywood i koristio svaku priliku da pobjegne od njega. Umjesto u Los Angelesu je živio na farmi u Connecticutu, a sa spisateljicom Jean Hazlewood je bio u braku 55 godina - od 1942. godine do njene smrti 1997. godine. S njom je imao kći Anne Heath Widmark, koja je etablirana spisateljica.

Widmark, kojemu je prije nekoliko mjeseci ozlijeđena kralježnica, je preminuo u gradu Roxbury u državi Connecticut, a vijest o tome je objavila njegova druga supruga Susan Blanchard.

D.A.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara