Umro veliki Mstislav Rostropovič

JEDAN od najboljih čelista svih vremena i ikona borbe protiv sovjetskog režima, Mstislav Rostropovič, umro je danas u moskovskoj bolnici, u 81. godini života, nakon borbe s rakom.

Rostropovič je već neko vrijeme bio bolestan, a od veljače ove godine bio je u moskovskoj bolnici, gdje su ga navodno liječili od raka jetre. Posljednji put je u javnosti viđen 27. ožujka kada je u Kremlju od strane ruskog predsjednika Putina primio orden Zasluga za domovinu.

Rostropovič se od prosinca, kada mu je pozlilo prilikom turneje u Voronježu na jugu Rusije, liječio u Švicarskoj i Francuskoj. U ožujku je nakratko pušten iz bolnice kako bi sudjelovao na koncertima i drugim svečanostima povodom svog 80. rođendana.

Jedan je od najboljih, najpoznatijih i najcjenjenijih čelista svih vremena, ali možda je čak i poznatiji po svom protivljenju represivnim sovjetskom režimu.

Rođen 1927., u Bakuu, glavnom gradu tadašnjeg sovjetskog Azerbejdžana, Rostropovič je svoj prvi koncert održao već s 13 godina. Studirao je u Moskvi, a profesori su mu bili poznati ruski skladatelji Dmitrj Šostakovič and Sergej Prokofjev. Do 60-ih godina prošlog stoljeća, već je stekao svjetsku slavu.

Ali, onda je u 70-ima ušao u sukob s režimom, nakon što je 31. listopada 1970. napisao pismo novinama "Pravda" u kojem je stao u obranu jednog drugog ruskog velikana, Aleksandra Solženjicina. Solženjicin, možda najpoznatiji ruski disident i bivši zatvorenik gulaga, te je godine dobio Nobelovu nagradu za "Arhipelag gulag" i postao je žrtvom državnog maltretiranja.

Kasnije će Rostropovič reći: "Najbolje što sam u životu učinio nije glazba, nego to pismo Pravdi". Od onda imam čistu savjest".

Ali, time se i sam stavio na crnu  listu represivnog sovjetskog režima. Izbačen je iz prestižnog "Bolšoj teatra", zabranjeni su mu nastupi izvan SSSR-a i izvođenje orkestralnih nastupa. 1974. je sa ženom i dvije kćeri prebjegao u SAD.

Iz SAD-a se borio da bi još jednom velikanu, Andreju Saharovu, velikom fizičaru koji je od 1979. bio u tzv. unutarnjem egzilu u gradu Gorki, osigurao slobodu.

1978. Rostropoviču je oduzeto sovjetsko državljanstvo zbog "sustavnih poteza koji su ugrožavali prestiž Sovjetskog saveza". Kasnije je dobio zadovoljštinu, kad se 1991., smao nekoliko mjeseci prije pada SSSR-a vratio u Moskvu da bi pomogao spriječiti državni udar tvrdokornih komunista. Iz tog vremena datira poznata fotografija na kojoj zajedno s ostalim zagovornicima demokracije stoji ispred parlamenta s puškom u ruci umjesto čela.

J.D. 
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara