Umro Warren Zimmermann, posljednji američki veleposlanik u SFRJ

POSLJEDNJI američki veleposlanik u SFRJ Warren Zimmermann umro je u srijedu dobi od 69 godina od raka gušterče, objavio je u četvrtak Glas Amerike.

Warrena Zimmermanna je za veleposlanika u Jugoslaviji imenovao predsjednik George Bush stariji 1989. godine. Bio je poznat po provođenju američkih napora da se očuva tadašnja Jugoslavija. Bush ga je povukao iz Beograda tri godine kasnije u znak prosvjeda zbog izbijanja rata.

Zimmermann je bio karijerni diplomat koji je službovao u Francuskoj, Austriji, Španjolskoj, Švicarskoj, Venezueli, Sovjetskom savezu i SFRJ.

Američki državni tajnik Colin Powell nazvao ga je u srijedu "jednim najboljih američkih veleposlanika" i "elokventnim braniteljem ljudskih prava i izbjeglica".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom devedesetih godina Warren Zimmermann bio je na čelu ureda State Departmenta za programe zbrinjavanja izbjeglica. Nakon umirovljenja iz diplomatske službe, predavao je na sveučilištima Columbia i Johns Hopkins.

Bivši veleposlanik u Jugoslaviji autor je brojnih knjiga o američkoj vanjskoj politici, uključujući i "Izvore jedne katastrofe", knjigu o raspadu Jugoslavije, koja je dobila nagradu američke akademije za diplomaciju.

(Hina) xdj ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara