Umro Zdenko Runjić

SPLITSKI skladatelj zabavne glazbe Zdenko Runjić umro je u 12,53 sati u Centru za rehabilitaciju u Krapinskim toplicama u 62. godini života od posljedica srčanog i moždanog udara, javio je Radio Dalmacija.

Runjić je još 7. rujna pretrpio srčani udar, a zatim i moždano krvarenje, te je bio hospitaliziran u Kliničkoj bolnici Split. Početkom listopada odlučeno je, budući da mu je stanje bilo stabilno, da se prebaci na rehabilitaciju u specijaliziranu ustanovu u Krapinskim toplicama. Runjiću su zbog krvarenja u mozgu oduzeti desna strana tijela i moć govora, a to se trebalo ispraviti višemjesečnom rehabilitacijom u Krapinskim toplicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zdenko Runjić rođen je 26. listopada 1942.u Slavonskom Brodu, ali već od 1945. godine živi u Splitu, gdje je završio Elektrotehnički fakultet.

Runjić se skladanjem počeo baviti 1961. godine kao devetnaestgodišnjak. Tijekom četrdesetgodišnje karijere skladao je oko 600 zabavnih skladba za najpoznatije hrvatske pjevače. Autor je hitova "Galeb i ja", "Skalinada", "Ključ života", "Oprosti mi pape", "Vjeruj u ljubav", te mnogih drugih koje izvode Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Goran Karan i ostali.

Višestruko je nagrađivan, a samo na splitskom festivalu osvojio je 23 prve nagrade. 1995. godine odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića, a tri godine kasnije dobio je i Porina za životno djelo. Potpisao je 60-ak samostalnih glazbenih izdanja prodanih u višemilijunskoj nakladi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara