UN: afganistan u ključnoj fazi mirovnog procesa

Afganistan ulazi u ključnu fazu mirovnog procesa s objavljivanjem nacrta ustava i predstojećim izborima, rekao je u utorak Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda voditelj UNove misije koja je posjetila Afganistan.

Govoreći Vijeću sigurnosti UN-a o stanju u Afganistanu njemački veleposlanik Guenter Pleuger rekao je da su ustavotvorna skupština Loya Jirga i predstojeći izbori ključni procesi koji mogu podijeliti afganistansko društvo.

Pleuger se upravo vratio iz Afganistana gdje je vodio izaslanstvo Vijeća sigurnosti kako bi utvrdilo stanje u zemlji, dvije godine nakon što je Bonska konferencija postavila temelje afganistanskog mirovnog procesa.

Rekao je kako su glavne zadaće iz Bonna postignute s objavljivanjem nacrta ustava, uvođenjem nove valute i procesom obnove Afganistana.

Pleuger je, međutim, naglasio kako u Afganistanu treba još mnogo toga postići. Sigurnost je izdvojio kako najveći problem zbog terorističkih aktivnosti, borbi frakcija i kriminalaca vezanih uz drogu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvjeti neophodni za vjerodostojan nacionalni politički proces još uvijek ne postoje; nacionalna pomirba traži jači napor; političke stranke trebaju vrijeme da se razviju; nacionalne institucije trebaju se reformirati, a moć frakcijskih vođa smanjiti", rekao je Pleuger Vijeću sigurnosti.

On je kazao kako je uspjeh skupštine Loya Jirga, koja će uskoro razmotriti nacrt ustava, i predstojećih izbora, koji se očekuju iduće godine, ključan za mirovni proces i da bi parlamentarne izbore trebalo održati što je prije moguće nakon predsjedničkih.

Pleuger je podržao zahtjev afganistanskog predsjednika Hamida Karzaija da se početkom iduće godine održi konferencija nastavljajući na Bonski sporazum o političkoj i financijskoj pomoći međunarodne zajednice Afganistanu.

(Hina) sl mvr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara