UN izglasao Rezoluciju: Islamofobija je oblik diskriminacije

UN izglasao Rezoluciju: Islamofobija je oblik diskriminacije

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

VIJEĆE Ujedinjenih naroda za ljudska prava danas je izglasalo rezoluciju kojom se osuđuje islamofobija, uključujući i zabranjivanje gradnje novih minareta. Prema pisanju francuske tiskovne agencije AFP, rezolucija "oštro osuđuje zabranu gradnje minareta uz džamije i sve druge nedavne diskriminacijske poteze". Prema pisanju dokumenta UN-a, među te poteze se ubrajaju manifesti islamofobije koji predstavljaju oštru suprotnost dužnosti poštovanja ljudskih prava.

Švicarska nije u Rezoluciji posebno naglašena, ali je UN referendum kojim su Švicarci 29. studenoga izglasali zabranu gradnje minareta, oštro osudio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezoluciju koju je u ime Organizacije islamske konferencije uložio Pakistan, poduprle su 22 države, među njima i Kina, Kuba i afričke zemlje, dok je 17 zemalja glasalo protiv Rezolucije. Osam država je bilo suzdržano.

Predstavnici SAD-a, koji su skupa s EU-om bili protiv Rezolucije, naglasili su da je to "neučinkovit način rješavanja problema povezanih s diskriminacijom koji je moguće razumjeti i kao instrument nesuglasica". 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara