UN kritizira Arafata i misli da je palestinska samouprava pred raspadom

UJEDNJENI narodi su u utorak oštro kritizirali Jasera Arafata i ocijenili da je Palestinska samouprava na rubu propasti.

Posebni izaslanik UN-a na Bliskom istoku Terje Roed-Larsen izvijestio je Vijeće sigurnosti da palestinska područja "postupno zahvaća kaos" i da Jaseru Arafatu "nedostaje političke volje" za preustroj palestinske vlade.

"Paraliza Palestinske samouprave sada je potpuno jasna, a stanje se na palestinskom području postupno pogoršava", kazao je taj visoki dužnosnik UN-a u mjesečnom izvješću Vijeću sigurnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rasap vlasti ne može se pripisati samo izraelskim upadima i operacijama u palestinskim gradovima. Palestinska samouprava je u velikim problemima i doista joj prijeti propast", kazao je Larsen.

UN-ov je dužnosnik dodao da je Jaser Arafat dao tek "simboličnu i djelomičnu potporu" egipatskim naporima na preustroju palestinskih služba sigurnosti, kao što je predviđeno u međunarodnim "mirovnim smjernicama" koje naznačuju glavne pravce za konačnu uspostavu mira.

Izjava je izazvala žestok odgovor palestinskog predstavnika u UN-u Nasera al-Kidwa koji se zapitao govori li doista Roed-Larsen uime Ujedinjenih naroda. Izjavu je pak pozdravilo izraelsko izaslanstvo.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara