UN: Milijuni Sjevernokoreanaca ostat će bez hrane

GOTOVO četiri milijuna Sjevernokoreanaca ostat će do veljače bez porcija hrane, koju im dijeli UN, ako strani donatori ne osiguraju veću pomoć toj komunističkoj državi, objavio je u subotu u Pekingu šef UN-ovog svjetskog programa za hranu (WFP).

Ova izjava direktora WFP-a Jamesa Morrisa uslijedila je nakon što je on prošli tjedan hitno zatražio 171 milijuna dolara za hranu kako bi se nahranilo 6,5 milijuna Sjevernokoreanaca, većinom djece i žena suočenih već godinama s glađu.

Prema WFP-u, potreban je 171 milijun dolara kako bi se prekinuo pad u isporuci hrane što je već ove godine prisililo tu UN-ovu agenciju na smanjenje porcija hrane milijunima Koreanaca koji žive od njezine pomoći od sredine 90-ih godina.

"Snašli smo se za 60 posto za ovu godinu. A to znači da ćemo u siječnju morati prestati hraniti oko tri milijuna ljudi", rekao je Morris na konferenciji koju je održao u Pekingu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako je kazao, pomoć Rusije omogućit će da se isporuka hrane zadrži još oko mjesec dana, ali "bez dodatne pomoći će broj Sjevernokoreanaca pogođenih nestašicom hrane porasti na oko 3,8 milijuna".

Prema njegovim riječima, pomoć SAD-a u hrani, koja je iznosila prosječno 155.000 tona godišnje, pala je na 40.000 tone 2003. godine.

(Hina) bis br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara