UN na strani Srbije: Odluka o Kosovu past će u Haagu

UN na strani Srbije: Odluka o Kosovu past će u Haagu

REZOLUCIJA Srbije kojom se traži mišljenje Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova usvojena je danas većinom glasova u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, javio je Reuters.

Za prijedlog Srbije glasalo je 77 prisutnih država, protiv je bilo šest, dok su 74 bile suzdržane. Među suzdržanima bila je Hrvatska. Očekuje se da će Međunarodnom sudu pravde u Haagu trebati jedna do dvije godine da donese odluku o tome treba li Kosovo postati članicom Ujedinjenih naroda. Podsjetimo, ta je srpska pokrajina proglasila neovisnost još 17. veljače.

Većina članica Europske unije bila je suzdržana, dok su se rezoluciji usprotivile Sjedinjene Američke Države i Albanija. Američki diplomatkinja Rosemary DiCarlo kazala je pred Skupštinom da je nezavisnost Kosova "nepovratna", a da je srpski zahtjev "nepotreban i ne pomaže".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanski veleposlanik pri UN-u John Sawyers kazao je da to što Velika Britanija nije glasala o zahtjevu Beograda, ne znači da ga podupire. Smatra da je Srbija predložila tu rezoluciju više iz političkih nego pravnih razloga, i da time samo pokušava usporiti pojavljivanje Kosova na međunarodnoj sceni.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara