UN naredio Beogradu da se kloni Kosova

NA ZAHTJEV Rusije Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održalo je sastanak o Kosovu iza zatvorenih vrata, no nije bilo zajedničke izjave. Naime, unatoč inicijativi predsjedavajuće Rusije u kojem se tražila osuda proglašavanja nezavisnosti Kosova od strane Vijeća sigurnosti, taj prijedlog nije prošao i zbog toga što su tri stalne članice Vijeća sigurnosti s pravom veta kao što su SAD, Velika Britanija i Francuska, već priznale nezavisnost Kosova. Kako su najavile stranim medijima, svoj stav više ne misle mijenjati, unatoč pritisku Rusije.

Srbija neće ratovati 

Naime, Rusija je zajedničku izjavu u kojem bi se izrazila osuda nezavisnosti mislila progurati kroz zajedničko priopćenje o  "očuvanju nacionalnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke neovisnosti svih država na Balkanu u okviru međunarodno priznatih granica". Kako je pojasnio predsjedavajući VS-a za ožujak Vitalij Čurkin zajednička izjava ukazala bi na potrebu obnove dijaloga na osnovu i u sa skladu rezolucijom 1244 o određivanju budućeg statusa Kosova.

"Srbija ne misli nametati embargo i zato imamo jasnu politiku nepribjegavanja oružanoj sili", kazao je pak u pomirljivom tonu ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić na početku sastanka pred 15 članica Savjeta sigurnosti, tako još jednom naglasivši kako Srbija neće vojnim putem rješavati kosovsko pitanje. Također, ministar je više puta naglasio kako Srbija neće prihvatiti, kako je rekao, nametnutu nezavisnost Kosova, te od međunarodne zajednice, zatražio kompromisno rješenje. "Za Srbiju proglašenje neovisnosti Kosova ostaje atak na međunarodno pravo", istaknuo je ministar Jeremić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sreću je potrebno malo

Srbijanski mediji sastanak o Kosovu iza zatvorenih vrata, ipak su ocijenili uspjehom. Naime, temelj sreći našli u izjavu Čurkina koji je kazao kako mu je drago jer "jedan broj članica Vijeća sigurnosti izrazio je ozbiljan interes za nacrt priopćenja, a neke su ga čak i podržale". Što je očito dovoljno za sreću, ali očigledno ne i za prolaz ove diplomatske inicijative. 

S druge pak strane Ujedinjeni narodi iz Prištine su istog dana poslali jasnu poruku Srbiji u kojem se traži da se službeni Beograd prestane miješati u unutarnja pitanja na Kosovu posebice u području gdje živi većina Srba.

I.Ć.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara