UN: Nedostatak izvješća koči rad odbora za Al Qaidu

NEDOSTATAK izvješća mnogih zemalja o tome što poduzimaju protiv al Qaide i talibana te problemi s provedbom embarga na oružje koče rad UNovog protuterorističkog Odbora, rekao je u ponedjeljak predsjednik Odbora.


Samo 93 od 191 članice UN-a je podnijelo izvješća o tome kako provodi sankcije protiv al Qaide i talibana, Odboru koji nadzire sankcije, rekao je Vijeću sigurnosti predsjednik Odbora čileanski veleposlanik Heraldo Munoz, naglašavjući da to ograničava rad ovoga tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je Vijeću sigurnosti rekao kako je embargo na oružje mjera koja se najteže provodi jer zemlje posjedovanje, proizvodnju i prodaju oružja drže pitanjem nacionalne sigurnosti. Zbog toga je teško procijeniti učinkovitost embarga na oružje, kazao je Munoz.

Munoz je također rekao da izvješća uglavnom govore o konvencionalnom naoružanju ostavljajući otvorenim pitanje da li je sadašnji embargo dovoljan za nadzor nad tehnologijom koja se može rabiti i u civilne i u vojne svrhe te osjetljivih tvari koje se mogu upotrijebiti za proizvodnju oružja masovnog uništavanja.

Munoz je naglasio kako je embargo na oružje potrebno formulirati tako da pokrije i sve ono što se odnosi na oružje masovnog uništavanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara