UN: Nema dokaza o srpskoj umiješanosti u utapanje albanske djece

MISIJA Ujedinjenih naroda na Kosovu ustvrdila je u srijedu da ne postoji dokaz o srpskoj umiješanosti u utapanje troje albanske djece prošloga mjeseca na sjeveru Kosova, čime je bio započet val nasilja bez presedana od 1999. godine.

Međunarodni tužitelj Peter A Tinsley, zadužen za taj slučaj, zaključio je u izvješću objavljenom u srijedu da "prikupljene činjenice ne podržavaju tezu o kriminalnom činu protiv jedne ili više osoba".

Informacije da su Srbi nagnali troje albanske djece u rijeku gdje su stradali utopivši se, izazvale su prošlog mjeseca najgori val etničkog nasilja otkako je UN na Kosovu (1999.).

U nasilju je smrtno stradalo 19 osoba, a više od 900 ih je ranjeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kosovski mediji prenijeli su u to doba interview 13-godišnjeg Fitima Veselija koji je preživio incident i tvrdio da su djecu 16. ožujka u rijeku Ibar natjerala dva Srbina u pratnji psa.

"Nijedan osumnjičeni nije identificiran usprkos znatnim naporima koji su do danas poduzeti. Nije otkriven ni sumnjivi pas", kaže se u izvješću tužitelja Petera A. Tinsleyja.

Glasnogovornik policije UN-a Neeraj Singh izjavio je da su događaji od 17. i 18. ožujka, koji su slijedili nakon incidenta, naštetili istrazi o utapanju albanske djece.

Istraga nije zaključena nego "arhivirana" dok se ne doznaju nove činjenice, istaknuo je on.

Više od 260 osoba uhićeno je do sada u vezi s nasiljem u ožujku pod raznim optužbama koje idu čak do ubojstva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara