UN: Nema izbora u Iraku dok SAD ne predaju vlast

GLASNOGOVORNIK UN-ovog izaslanika Lahdara Brahimija izjavio je u petak da izbori u Iraku ne mogu biti održani dok američka uprava u toj zemlji ne preda vlast iračkoj vladi krajem lipnja.

Glasnogovornik Ahmad Fawzi kazao je i da je vođa iračkih šiita Ali al Sistani, koji traži prijevremene izravne izbore, čini se, prihvatio da je to vrijeme prekratko da bi se organizirali pravi izbori prije predaje vlasti.

"Ne radi se o odgodi predaje vlasti. Radi se o pronalaženju novog kalendara", rekao je Fawzi za BBC. "Izbori će se održati kada zemlja bude spremna, a to će biti nakon predaje vlasti".

Fawzi je kazao da je prisustvovao sastanku Brahimija i Sistanija u Najafu u četvrtak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sistani je, čini se, prihvatio činjenicu da su tri i pol mjeseca nedovoljni za organizaciju i provedbu izbora", rekao je Brahimi.

"Potrebno je neke stvari staviti na njihovo mjesto prije nego se organiziraju izbori. Postoji zakonski okvir za provedbu, postoji politički konsenzus koji se mora postići prije pokretanja procesa organiziranja izbora", rekao je. "Sve što smo vidjeli do sada ukazuje na to da je malo vjerojatno da će ta zemlja biti sposobna organizirati izbore do tog datuma", rekao je Fawzi.

U New Yorku diplomati tvrde kako UN vjeruje da bi se izbori mogli održati prije kraja ove godine. No, izaslanici vjeruju da će se dio predaje vlasti obaviti 30. lipnja i neće biti odgođeni do poslije izbora.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara