UN nije zabrinut zbog ruskoga rada na atomskoj elektrani u Iranu

ŠEF agencije Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju (IAEA) rekao je u utorak da nije zabrinut zbog toga što Rusija u Iranu gradi nuklearni reaktor i tako umanjio težinu američkih optužbi da se taj objekt može iskoristiti za razvoj nuklearnog oružja.

Službeni je Washington oštro kritizirao Rusiju što nastavlja s gradnjom osamsto milijuna dolara vrijednoga reaktora kraj iranske luke Bushehra, uz tvrdnju da bi ga Iran mogao upotrijebiti za proizvodnju nuklearnog oružja.

"Bushehr nije u središtu međunarodne zabrinutosti jer je to projekt za proizvodnju nuklearne energije", rekao je Mohamed El-Baradei, šef IAEA nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Mi zbog toga uopće nismo zabrinuti", rekao je ElBaradei u Putinovoj dači kraj Moskve. Prema njegovim riječima, Bushehr nije spominjan u jednosatnome razgovoru s Putinom i vodećim ruskim dužnosnicima za sigurnost i atomsku energiju.

Washington tvrdi da je Iran dio tzv. "osovine zla", skupine država koje nastoje nabaviti oružje za masovno uništavanje, i zato od Moskve traži da se povuče iz toga projekta. Osim toga, Amerika strahuje da bi Iran mogao iskoristiti Bushehr za prikrivanje transfera druge osjetljive nuklearne tehnologije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara