UN o napretku u Iraku i velikim zdravstvenim problemima

HUMANITARNE agencije Ujedinjenih naroda izvijestile su u utorak o napretku stanja u Iraku, posebice na jugu, ali i o ozbiljnim zdravstvenim problemima do kojih dovodi nedostatak sigurnosti i čiste vode.

UN-ov dječji fond UNICEF izvijestio je da se nastavlja jačanje sudjelovanja Iračana u zaštiti i raspodjeli humanitarne pomoći na jugu Iraka.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je na nedostatak sigurnosti za zdravstveno osoblje, pacijente i opremu, nedostatak čiste vode i električne energije kao i novca za rad bolnica i lijekova.

Glasnogovornica Melanie Zipper je kazala kako prijeti opasnost od izbijanja trbušnih bolesti zbog nedostatka čiste vode, sve većih temeperatura i ozbiljnih problema s kanalizacijom.

Svjetski program hrane (WFP) rekao je kako se nada da će prije kraja mjeseca unijeti dovoljno hrane u Irak na sjeveru i ponovno započeti raspodjelu na jugu i u središtu zemlje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured UN-a za nadzor (OIP) nad programom nafta-za-hranu priopćio je u utorak kako je odredio robe u vrijednosti od 395 milijuna dolara koje se unutar 45 dana mogu otpremiti u Irak.

Program nafta-za-hranu, koji je dopuštao Iraku da dio prihoda od prodaje nafte upotrijebi za kupovinu humanitarnih potprepština o kojima je ovisilo 60 posto Iračana, privremeno je prekinut 17. ožujka pred početak rata u Iraku. Vijeće sigurnosti je 28. ožujka obnovilo program i ovlastilo glavog tajnika Kofija Annana da njime upravlja 45 dana.

OIP kaže da većinu robe predviđene za isporuku čini hrana, poljoprivredni i zdravstveni proizvodi. Većina njih je već bila u transportu kada je izbio rat tako da će sada biti prebačeni u Tursku, Siriju, Jordan, Kuvajt i Iran i odatle u Irak.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara