UN: Obala Bjelokosti suočena s teškom humanitarnom krizom

UN: Obala Bjelokosti suočena s teškom humanitarnom krizom
OBALA Bjelokosti suočena je s teškom humanitarnom krizom koja bi mogla destabilizirati cijelu zapadnu Afriku ako se brzo de poduzme akcija, priopćio je UN, a prenijele su svjetske agencije.

Dužnosnici UN-a sastali su se krajem tjedna u Senegalu kako bi razmotrili planove za nepredviđene mogućnosti dok blijede nade u mirno rješenje krize u Obali Bjelokosti, bivšoj francuskoj koloniji koja je podijeljena na pola otkad su pobunjenici zauzeli sjeverni dio zemlje prije dvije godine, javio je Reuters.

"Ova kriza će potrajati i bit će još gora", rekao je dužnosnik UN-ovog Ureda za humanitarna pitanja (OCHA), sa sjedištem u Ženevi, Joel Boutroue, dodavši da se težina humanitarne krize u Obali Bjelokosti mora ozbiljno shvatiti.

Dok civilne uprave uglavnom nema u pobunjeničkim zonama, a javne službe su se premjestile na jug zemlje, humanitarne agencije čine sve kako bi stanovnici imali osnovnu zdravstvenu skrb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neredi u Obali Bjelokosti traju od početka prošlog tjedna, nakon što su snage predsjednika Laurenta Gbagboa nakon godinu i pol dana prekinule primirje bombardiranjem sjevernog dijela zemlje, koji je pod nadzorom pobunjenika od 2002., kad nisu uspjeli provesti državni udar.

Nakon što su vladine snage prošle subote u napadu na francusku vojnu bazu ubile devet vojnika i ranile više od dvadeset, francuske su snage uzvratile i uništile dva zrakoplova Suhoja, koji su sudjelovali u napadu, što je izazvalo porast nasilja - silovanja, napada i krađa - protiv francuskih državljana i drugih stranaca.

Odlazak stranih državljana iz te bivše francuske kolonije izazvan višednevnim nasiljem i dalje traje.

Više od 2.400 stranaca, uglavnom Francuza, evakuirano je iz Abidjana prema Parizu, a registracije za odlazak se nastavljaju, izjavio je u subotu glasnogovornik francuskih snaga Lincorne, a prenio je France Presse. "To su uglavnom Francuzi, ali ima i državljana još 63 zemlje", dodao je on.

U subotu je ministarstvo obrane u Londonu objavilo da je završena evakuacija britanskih državljana, a Italija je evakuirala prvu skupinu od 120 ljudi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara