UN OBILJEŽIO DAN LJUDSKIH PRAVA

Ujedinjeni narodi obilježili su u srijedu Dan ljudskih prava diljem svijeta, a glavni tajnik Kofi Annan odao je priznanje borcima koji stoje na prvim crtama obrane ljudskih prava.

"Obrana ljudskih prava nije samo odgovornost tih hrabrih ljudi", rekao je u poruci Annan za 10. prosinca - Dan ljudskih prava. "To je odgovornost svih nas".

Na zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku uručena su priznanja UN-a za promicanje i zaštitu ljudskih prava.

Nagrade, koje se dodjeljuju jednom u pet godina, ove su godine dodijeljene Enriqueti Esteli Barnes de Carlotto iz Argentine za zalaganje za nestale, projektu zaštite obitelji iz Jordana, borcu za prava invalida iz Kine Pufangu Dengu, zatim Shulamithu Koenigu iz SAD-a za obrazovanje iz oblasti ljudskih prava te ženskoj udruzi za mir iz Sijera Leonea, Liberije i Gvineje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posebno posthumno priznanje dodijeljeno je UN-ovu visokom povjereniku za ljudska prava, Brazilcu Sergiou Vieiri de Mellou. Vieira de Mello je zajedno s još 21 pripadnikom UN-a ubijen 19. kolovoza u bombaškom napadu na stožer UN-a u Bagdadu.

U svojoj poruci vršitelj dužnosti visokog povjerenika UN-a za ljudska prava Bertrand Ramcharan je osudio siromaštvo, terorizam, rasnu i vjersku diskriminaciju, državno nasilje te antisemitizam i antiislamizam. Pozvao je zemlje i međunarodne organizacije da ojačaju mehanizme zaštite ljudskih prava.

U Ženevi je 22 neovisnih stručnjaka UN-ova povjerenstva za ljudska prava u priopćenju osudilo zastrašivanje i odmazde prema onima koji surađuju s organizacijama za zaštitu ljudskih prava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara