UN obilježio dan slobode tiska

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan obilježio je u utorak Svjetski dan slobode tiska odajući počast novinarima koji su pali baveći se svojim pozivom.

"Pozdravljamo hrabrost i požrtvovnost novinara koji se opiru rizicima i otvorenoj okrutnosti kako bi provodili svoje pravo da tragaju za istinom i izriču je", rekao je Annan u poruci povodom 3. svibnja, Svjetskoga dana slobode tiska.

U obavljanju svog neophodnog posla mnogi novinari su progonjeni, napadani, zatvarani i ubijeni, rekao je.

Prema podacima Odbora za zaštitu novinara u obavljanju svoga posla u 2004. ubijeno je 56 novinara, 19 je nestalo i strahuje se da su mrtvi, a je 124 zatvoreno.

Annan je podsjetio vlade zemalja da je pravo na traženje, dobivanje i priopćavanje informacija kroz medije zapisano u članku 19. Opće deklaracije o ljudskim pravima.

"Cenzura, suzbijanje informacija, zastrašivanje i ometanje nijekanje su demokracije, prepreka razvitku i prijetnja sigurnosti svih", kazao je glavni tajnik UN-a.

Uz obilježavanje Svjetskoga dana slobode tiska UN-ov Odjel javnog informiranja priređuje seminar koji će se usredotočiti na "medije mržnje". Na primjerima Ruande, Obale Bjelokosti i drugih mjesta svijet je vidio fanatične skupine koje pune radio-valove i televizijske ekrane zapaljivim, huškačkim porukama, rekao je Annan.

Seminar će istražiti kako da se mediji zaštite od raspirivanja rasizma i ksenofobije i umjesto toga promiču toleranciju i razumijevanje.

UN-ova Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) obilježila je Dan tiska u Dakaru u Senegalu konferencijom koja razmatra ulogu medija u promicanju dobre uprave, slobode informacija, ljudskih prava i novinarske etike.

Nakon konferencije dodijeljena je nagrada slobode tiska u svijetu UNESCO/Guillermo Cano u iznosu od 25.000 dolara. Ona je ove godine pripala kineskom novinaru Cheng Yizhongu, bivšem uredniku lista Nanfang Dushi Bao. On je bio u zatvoru pet mjeseci i zabranjeno mu je da nastavi svoj posao nakon što je objavio članke u kojima je otkrivena epidemija SARS-a u Kini te ubojstvo u policijskoj postaji u Guanzhou.

(Hina) xsl yvm

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara