UN odluku američkog suda o teroristima drži opasnim presedanom

PRAVNI stručnjak Ujedinjenih naroda upozorio je u srijedu kako je odluka američkog Prizivnog suda da zatočeni teroristi u Guantanamu nemaju pravo na saslušanje pred američkim sudom "opasan presedan".

Dato Param Cumaraswamy, posebni izvjestitelj UN-ova Povjerenstva za ljudska prava za neovisnost sudaca i odvjetnika izrazio je zabrinutost presudom američkog Prizivnog suda da su osumnjičeni teroristi, koje SAD drži u bazi Guantanamo, stranci izvan suverenog teritorija SAD-a i stoga ne mogu biti zaštićeni američkim ustavom.

On je rekao da odluka izgleda implicira da vlada suverene zemlje "može iznajmiti komad zemlje od susjedne države, uspostaviti logor, uhititi osumnjičene za terorizam iz druge jurisdikcije, poslati ih u logor i tada im zanijekati njihova zakonska prava, uključujući načela propisanog postupka koje osigurava svojim državljanima, temeljem toga što je logor fizički izvan njezine jurisdikcije".

"Takvim ponašanjem vlade Sjedinjenih Država, u ovom slučaju, činit će se da SAD sustavno izbjegava primjenu domaćeg i međunarodnog prava kako bi uskratila tim osumnjičenicima njihova zakonska prava", rekao je Cumaraswamy. đ

Posljedice takve odluke "dalekosežne" su i predstavljaju "opasan presedan".

Pozivajući Sjedinjene Države da poštuju međunarodna ljudska prava, prava izbjeglica i humanitarno pravo, Cumaraswamy je rekao da "rat protiv terorizma ne može nikako biti dobiven nijekanjem zakonskih prava, uključujući temeljna načela pravnog postupka prema onima koji su samo osumnjičeni za terorizam".

(Hina) sl rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara