UN ODOBRIO SLANJE MIROVNIH SNAGA U LIBERIJU

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) u petka je odobrilo da multinacionalne snage interveniraju Liberiji radi uspostavljanja prekida vatre kojim bi se mogao okončati krvavi građanski rat u toj zemlji. LPetnaest članica Vijeća sigurnosti glasovalo je za američki prijedlog rezolucije sa 12 glasova za, dok su Francuska, Njemačka i Meksiko bili suzdržani, jer je službeni Washington ustrajao na odredbi kojom se dopušta da bilo koji zločini počinjeni od strane mirovnih snaga budu gonjeni isključivo od strane vlade zemlje iz koje su optuženi pripadnici mirovnih snaga.

Nadam se da ovo označava novu političku volju, volju koja je po mom mišljenju odsutna u međunarodnoj zajednici" kazao je glavni tajnik UN-a Kofi Annan nakon glasovanja. Izrazio je nadu da će se sada, nakon što je rezolucija donijeta, krenuti s hitnom i odlučnom akcijom pomoći liberijskom narodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zajedno s nigerijskim postrojbama, za koje se očekuje da će stići u Liberiju u ponedjeljak, rezolucija je temelj za dolazak afričkih snaga, kao i za američko sudjelovanje u mirovnoj operaciji, ali ipak se ne određuje koja će biti američka uloga.

UN mirovne postrojbe trebale bi zamijeniti multinacionalne postrojbe do 1. listopada, navodi se u rezoluciji.

Rezolucijom se također jasno traži odlazak iz zemlje liberijskog predsjednika Charlesa Taylora, te da bilo koji oblik američkog sudjelovanja bude kratak.

(Hina) nz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara