UN: Palestinska uprava sposobna voditi državu

UN: Palestinska uprava sposobna voditi državu

Foto: AFP

UN-OV Ured specijalnog koordinatora za mirovni proces na Bliskom istoku je objavio kako je Palestinska uprava spremna voditi državu.

"U šest područja u kojima je UN najviše angažiran, vladine institucije su dobre za funkcioniranje države", stoji u izvještaju koji je danas objavljen. No, UN upozorava i da će Palestinskoj upravi biti teško napraviti dodatni napredak sve dok traje izraelska okupacija te mirovni pregovori stoje na mrtvoj točci.

Treba dogovoriti židovska naselja i istočni Jeruzalem

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Palestinske vlasti su si postavile rok u rujnu ove godine kako bi ispunili sve uvjete za proglašenje države, a nadaju se da će Izrael i međunarodna zajednica prepoznati nezavisnu državu Palestinu. Mirovni pregovori Palestinaca i Izraelaca su stali od kraja prošle godine zbog teme židovskih naselja na Zapadnoj obali i po pitanju istočnog Jeruzalema.

Palestinci su najavili da će od UN tražiti priznanje jednostranog proglašenja države, ako se razgovori ne nastave. UN-ov specijalni koordinator Robert Serry je pohvalio predsjednika Palestinske samouprave Mahmuda Abbasa i premijera Salama Fayyada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara