UN počinje borbu protiv ilegalne trgovine putem kontejnera

AGENCIJA Ujedinjenih naroda za borbu protiv kriminala udružila se s carinskim kontrolama diljem svijeta kako bi suzbila ilegalnu trgovinu ljudima, oružjem i drogom u više od 7 milijuna kontejnera koji se dnevno kreću svjetskim morima.

UN je objavio u četvrtak kako je cilj programa kontrole kontejnera da pruži potporu lučkim kontrolama u zemljama u razvoju, povezujući carinske službenike i policiju kojima će osigurati obuku i opremu za suzbijanje ilegalne trgovine u brodskim kontejnerima.

UN-ov Ured za borbu protiv droge i kriminala (UNODC) i Svjetska carinska organizacija (WCO) u prvoj fazi programa uložit će 1,4 milijuna dolara u kontrolu kontejnerskog prometa u lukama Guayaquil u Ekvadoru i Dakar u Senegalu, a iduće godine će ga proširiti i na Pakistan i Ganu.

Prema podacima UNODC-a, kontejnerski promet je u 2000. narastao na 220 milijuna jedinica, a očekuje se da će se ta brojka udvostručiti do 2012.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

UN kaže da se kontejnerima ilegalno prebacuju velike količine heroina i kokaina te da oni služe i za trgovinu oružjem, kemijskim otpadom i ljudima kao i prijenos novca kojeg zaradi organizirani kriminal.

Lukama u zemljama u razvoju sada nedostaje specijalizirana kontrola koja bi razdvojila legalnu od nelegalne trgovine, kaže UN.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara