UN POČINJE NOVU DUGOROČNU MISIJU RADI STABILIZIRANJA HAITIJA

AUPRINCE, 1. lipnja 2004. (Hina/AFP) Ujedinjeni narodi započeli su u utorak u PortauPrinceu novu vojnu i civilnu operaciju u Haitiju, uz pomoć 6.700 modrih kaciga i 1.622 civilnih redarstvenika.

Na simboličnoj svečanosti u policijskoj akademiji međunarodne sigurnosne snage koje su raspoređene u Haitiju pod zapovijedanjem Sjedinjenih Država pošto je 29. veljače zemlju napustio svrgnuti predsjednik Jean Bertrand Aristide, prenijele su ovlasti na UN-ovu stabilizacijsku misiju.

"Njihov će posao biti vrlo težak, ali tu smo da svladamo teškoće", kazao je za AFP zapovjednik tih snaga, brazilski general Augusto Heleno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U poruci glavnog tajnika UN, koju je pročitao Heleno, Annan je potvrdio da je UN "spreman djelovati s Haitijem i njegovim narodom kako bi se zemlja izvukla iz kritičnog položaja u kojem je trenutno i kako bi se zajamčila njezina opstojnost ubuduće".

Nakon svečanosti kojoj su nazočili privremeni predsjednik Haitija Boniface Alexandre, čileanski i brazilski vojnici koji sudjeluju u međunarodnim snagama zamijenili su svoje kape za UN-ove modre.

(Hina) xvrad ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara