UN pokušava ući u trag stotinama Čečena potjeranih iz kampa

UJEDINJENI narodi u utorak su izvijestili kako pokušavaju ući u trag stotinama Čečena prepuštenim oštroj zimi, nakon što su ruske vlasti proteklog vikenda zatvorile izbjeglički kamp u kojemu su do tada bili smješteni.

Rusija se oglušila na traženje UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice (UNHCR) te je zatvorila izbjeglički kamp Aki-Yurt u Ingušetiji u kojemu je utočište pronašlo 1.500 ljudi.

Rusi žele da se svih 70.000 čečenskih izbjeglica, koliko ih se nalazi u Ingušetiji, vrati njihovim kućama, nastojeći ih izbaciti iz šatora nakon talačke krize koju su u moskovskom kazalištu u listopadu prouzročili čečenski gerilci.

´Na žalost, Rusija se oglušila o naše molbe, tako da su šatori u izbjegličkom kampu sada doslovce prazni´, rekao je novinarima glasnogovornik UNHCR-a Kris Janowski.

´Prema prvim procjenama naših mjesnih dužnosnika, polovica donedavnih stanovnika kampa pronašla je drugi smještaj, no kako su se snašli preostali ne znamo´, rekao je, dodavši kako UNHCR-ovim dužnosnicima nije dopušten posjet kampu, jednome od nekoliko u Ingušetiji u kojima su izbjeglice pronašle privremeno utočište 1999. kada je Kremlj poslao snage u Čečeniju.

Janowski je kazao kako vjeruje da se mnogi izbjeglice boje vratiti domovima, no kako je isto tako moguće da ih se jedan dio zaputio prema Čečeniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara