UN povlači dio osoblja iz Iraka zbog nesigurnosti

UJEDINJENI narodi odlučili su privremeno povući značajan broj svojeg osoblja iz Iraka dok traje provjera sigurnosnih uvjeta u toj zemlji nakon terorističkog napada na UN-ov stožer u Bagdadu prije dva tjedna u kojem je poginulo 22 ljudi, rekao je u utorak glasnogovornik UN-a.

UN će nastaviti humanitarne poslove s ostatkom međunarodnog osoblja i oslanjajući se uglavnom na Iračane, rekao je novinarima u New Yorku glasnogovornik Fred Eckhardt. Preostalo osoblje će biti premješteno u susjedne zemlje.

On je kazao kako će UN nastojati na minimum svesti posljedice smanjenja osoblja na humanitarne poslove i da bi se neki poslovi mogli obavljati izvan Iraka.

"Ne možemo učinkovito obavljati svoj posao s više od polovice međuanarodnog osoblja izvan zemlje. Ali činimo sve što možemo", kazao je Eckhardt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je rekao da će neovisna istraga provjeriti sigurnost nakon napada na bagdadski stožer UN-a 19. kolovoza.

Glasnogovornica UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA) u Ženevi rekla je u utorak da je sigurnost oko UN-ovih ureda u Bagdadu ojačana i da su mnogi službenici OCHA-e izrazili spremnost da idu u Irak.

OCHA za sada neće smanjiti svoje osoblje u Bagdadu, rekla je glasnogovornica Elizabeth Byrs.

U napadu na UN-ov stožer u Bagdadu poginuo je i posebni predstavnik UN-a u Iraku Sergio Vieira de Mello.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan obećao je da će UN nastaviti svoju misiju u Iraku unatoč terorističkom napadu, ali je zatražio jačanje sigurnosnih mjera za osoblje Svjetske organizacije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara