UN pozdravio potvrdu Karzaija kao pobjednika izbora

VIJEĆE sigurnosti Ujedinjenih naroda pozdravilo je u utorak potvrđivanje privremenog predsjednika Hamida Karzaija za pobjednika prvih afganistanskih predsjedničkih izbora od strane zajedničkog izbornog povjerenstva UN-a i Afganistana.

Vijeće sigurnosti je prepoznalo povijesnu važnost prvih demokratskih predsjedničkih izbora u povijesti Afganistana i odalo priznanje zajedničkom izbornom povjerenstvu, međunarodnim sigurnosnim snagama i narodu Afganistana za njihovu ulogu u osiguravanju uspjeha izbora, rekao je u priopćenju američki veleposlanik pri UN-u John Danforth, čija zemlja predsjeda Vijećem sigurnosti ovoga mjeseca.

Vijeće sigurnosti je također izrazilo zadovoljstvo što su drugi predsjednički kandidati priznali rezultate izbora, rečeno je u priopćenju.

Glede parlamentarnih i lokalnih izbora u Afganistanu planiranih za sljedeću godinu članovi Vijeća su izrazili nadu da će glasovanje na njima biti provedeno jednako mirno i uspješno kao i na predsjedničkim, rekao je predsjedavajući Vijeća sigurnosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pripremama za ove izbore članovi Vijeća su ponovili svoju odlučnost da osiguraju potporu afganistaskoj vladi u jačanju sigurnosti i borbi protiv droge, rekao je Danforth.

Izjava Vijeća sigurnosti uslijedila je nakon što je podtajnik UN-a za mirovne operacije Jean-Marie Guehenno informirao Vijeće da je na predsjedničkim izborima u Afganistanu 9. listopada sudjelovalo više od osam milijuna Afganistanaca, ili oko 70 posto registriranih birača, od kojih su 40 posto bile žene.

Guehenno je rekao kako su predsjednički izbori pokazali da Afganistanci imaju "snažan nacionalni zajednički nazivnik" u općem prihvaćanju demokratskog procesa.

On je, ipak, upozorio međunarodnu zajednicu da ne smanjuje pozornost koju posvećuje Afganistanu jer Afganistanci, mada su pokazali izvanrednu demokratsku zrelost i dalje trebaju moći računati na punu ekonomsku, političku i vojnu potporu međunarodne zajednice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara