UN predlaže plan za budući status Kosova

SPECIJALNI izaslanik Ujedinjenih naroda za Kosovo, Martti Ahtisaari danas je u Beču izvijestio šesterostranu Kontakt grupu o svojim prijedlozima za budući status srpske pokrajine Kosovo.

Sastanak se odvio iza zatvorenih vrata, tako da još nisu poznati detalji, čak niti da li se predlaže samostalnost pokrajine koja je od 1999. godine pod UN-ovom administracijom. Poznato jest da Rusija, jedan od najvećih srpskih saveznika, traži više vremena da prouči plan. Plan bi se trebao sljedeći tjedan predstaviti predstavnicima kosovskih Albanaca i Srba.

Šest država Kontakt grupe koja će pregovarati sa Srbijom oko sudbine Kosova su: Rusija, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija i SAD.

Bez obzira na ishod, specijalni izaslanik Ahtisaari je već najavio da će predložiti daljnju prisutnost međunarodne zajednice kako bi se zaštitila srpska manjina na Kosovu. Takvu buduću ulogu KFOR-a je potvrdio i glavni tajni NATO-a, Jaap de Hoop Scheffer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosadašnji pregovori između kosovskih Albanaca i Srba nisu dali većih rezultata.

Rusija je do sada tradicionalno stajala na srpsku stranu, te obećala da će se usprotiviti svakom rješenju koje bi bilo neprihvatljivo za Beograd.

Iako je albanska većina već najavila da neće prihvatiti ništa manje od neovisnosti, plan bi mogao predložiti davanje određenog stupnja suverenosti, no bez pravog odvajanja od Srbije.

E.A.J.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara