UN: Ptičja gripa mogla bi se proširiti ako se ne poduzmu preventivne mjere

PTIČJA gripa, koja je odnijela 16 života u Aziji, mogla bi se proširiti i na druge regije ako se ne poduzmu preventivne mjere poput cijepljenja kokoši, ocijenili su u četvrtak stručnjaci tri međunarodne agencije okupljeni u Rimu na izvanrednom sastanku.

UN-ova agencija za hranu i poljoprivredu (FAO) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) te svjetska organizacija za zdravlje životinja u zajedničkoj su izjavi istaknule da su azijske zemlje bile spore u alarmiranju te su pozvale na bolji nadzor u budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Bez provedbe odgovarajućih metoda kontrole bolesti rizik epidemijskog širenja i na druge zemlje, pa i na one u udaljenim regijama, ostaje visok", dodaje se u zajedničkoj izjavi tri organizacije.

Istovremeno je WHO objavila da je ptičja gripa uzela još dvije ljudske žrtve u Vijetnamu - 16-godišnjakinju iz pokrajine Soc Trang i 17-godišnjakinju iz Tay Ninh pokrajine.To su prema podacima WHO-a 10. i 11. ljudska žrtva u Vijetnamu.

WHO je do sada potvrdio 15 ljudskih slučajeva infekcije virusom H5N1 u Vijetnamu. Dvije su se osobe oporavile, a dvije su ostale u bolnici.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara